Trgovine ostaju nekažnjene: Štetni proizvodi «slučajno» na policama

Bez autora
Aug 18 2011

Pojedine trgovine u Federaciji BiH ostaju nekažnjene zbog prodaje prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja jer inspekcije nemaju kapacitet da pregledaju svaki proizvod. Da ovakve robe ima u prodaji nedavno su ukazali i neki građani Sarajeva, koji su u većim trgovačkim lancima zatekli jogurt kojem je rok istekao u junu i mesne konzerve bez ikakvog datuma na ambalaži. U većini inspekcija tvrde da često kontrolišu trgovine, te da se "ovakva roba rijetko i slučajno nađe na policama", mada priznaju da nemaju kapacitet pregledati svaki proizvod, posebno u sezoni odmora. Sudeći po njihovim i preporukama udruženja potrošača, jedinu sigurnu zaštitu građani mogu pružiti sami sebi pažljivo gledajući rokove trajanja, naročito robe na akcijama. Na ovo građane upozoravaju i u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, gdje su istakli da inspekcije nedovoljno rade, posebno tržišni inspektori...

Trgovine ostaju nekažnjene: Štetni proizvodi «slučajno» na policamaPojedine trgovine u Federaciji BiH ostaju nekažnjene zbog prodaje prehrambenih proizvoda kojima je istekao rok trajanja jer inspekcije nemaju kapacitet da pregledaju svaki proizvod.

Da ovakve robe ima u prodaji nedavno su ukazali i neki građani Sarajeva, koji su u većim trgovačkim lancima zatekli jogurt kojem je rok istekao u junu i mesne konzerve bez ikakvog datuma na ambalaži.

U većini inspekcija tvrde da često kontrolišu trgovine, te da se "ovakva roba rijetko i slučajno nađe na policama", mada priznaju da nemaju kapacitet pregledati svaki proizvod, posebno u sezoni odmora.

Sudeći po njihovim i preporukama udruženja potrošača, jedinu sigurnu zaštitu građani mogu pružiti sami sebi pažljivo gledajući rokove trajanja, naročito robe na akcijama.

Na ovo građane upozoravaju i u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, gdje su istakli da inspekcije nedovoljno rade, posebno tržišni inspektori.

"Konzumiranje robe kojoj je istekao rok je opasno. Moguća posljedica su razna trovanja, koja uglavnom završavaju povraćanjem i proljevom, što može da se iskomplikuje. Smrtnost je rijetka", rekao je Zlatko Vučina, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Midhat Hadžiomerović, direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona, kazao je da roba kojoj je istekao rok mora biti sklonjena s polica.

"Onu robu koja na ambalaži nema nikakvog roka, a moralo bi ga biti, trgovina mora vratiti proizvođaču", dodao je Hadžiomerović.

Tvrdi da redovno kontrolišu valjanost proizvoda i dobro sarađuju s udruženjima potrošača, te da nisu imali slučajeva da se prodaje roba s istekom roka, mada od 20 kontrolisanih proizvoda inspektoru može "promaći" jedan.

"Svakodnevno smo u kontrolama. Kod nas u Posavskom kantonu nema takvih slučajeva da se prodaje roba s isteklim rokom. Možda se slučajno zatekne jedan jogurt da ga trgovac zaboravi. Nije moguće pregledati svaki proizvod. Kada bi se to radilo, trebalo bi deset dana da se zadržimo u jednoj prodavnici. Detaljnije pregledamo one osjetljive proizvode, poput mliječnih i mesnih", kazala je Mara Dabić, direktorica Uprave za inspekcijske poslove Posavskog kantona.

Mensud Lakota, sekretar Udruženja potrošača Kanotna Sarajevo, kazao je da je zarada jedino obrazloženje za prodaju ovakve robe. "Neki trgovački lanci u BiH prihvatili su praksu iz EU, gdje sistem ne dozvoljava da proizvod bude otkucan na kasi ako mu je prošao rok, jer se za svaku robu unosi podatak i o tome", dodao je Lakota.

Da ne zatiču često lošu robu rekli su i u Tržišnoj inspekciji Tuzlanskog kantona, dok su u Inspekciji Livanjskog kantona kazali da imaju česte pritužbe građana i da se proizvodi kojima je istekao rok najčešće nalaze u malim trgovinama, koje imaju slab promet, te da Sanitarna inspekcija uništava takvu robu i kažnjava trgovce.

U vezi s primjedbama građana, iz trgovačkih lanaca "Mercator" i "Konzum" su odgovorili da zaposlenici dnevno kontrolišu rok trajanja proizvoda kako bi bili izbjegnuti svi eventualni propusti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik